Home Ciuperci de padure comestibile
Ciuperci de padure comestibile
Ciuperci de padure comestibile PDF Imprimare Email
Ciuperci de padure comestibile
Scris de claudia   
Luni, 20 Septembrie 2010 14:45


Cu totii cunoastem beneficiile celebrelor ciuperci de padure comestibile, insa putini dintre noi cunosc caracteristicile unor ciuperci de padure comestibile. In urmatoarele randuri va vom prezenta cateva detalii prin care puteti diferentia o ciuperca necomestibila de una comestibila. Valoroasele ciuperci de padure comestibile sunt de mai multe specii existand urmatoarele ciuperci de padure comestibile: hribi, chitarca, hribul pucios, galbiori/bureti galbeni, vinetica pestrita, ghebe sau opintici, zbarciog, zbarciogul tuguiat, lepiota rhacodes, lepiota clypeolaria, creasta cocosului, buretele de conopida sau barba caprei, ciuperca de camp, craite/ronite sau burete domnesc.



Aceste ciuperci comestibile de padure prezinta cateva caracteristici specifice speciei cu ajutorul carora le puteti diferentia de cele necomestibile. Cunoscutele ciuperci de padure comestibile numite zbarciog au palaria in forma de con, de culoare brun-deschis, galbuie-oracee. Suprafata palariei acestor ciuperci de padure comestibile este prevazuta cu numeroase alveole sinoase, neregulate. Palaria are forma de caciula, goala in interior si concrescuta cu piciorul. Piciorul este alb, cilindric, bine dezvoltat si gol in interior. Aceste ciuperci de padure comestibile apar primavara de timpuriu, din aprilie sau mai, in special in paduri de foioase sau pe locuri nisipoase, in lunci etc.



Cea de-a doua specie de ciuperci de padure comestibile numita chitarca se caracterizeaza printr-o palarie de culoare portocalie sau de culoare brun-rosiatica, o palarie sferica, hemisferica apoi intinsa, foarte carnoasa si putin vascoasa pe timp umed. Creste izolat sau in grupuri, in paduri de foioase, mai ales unde cresc salcii, plopi sau mesteceni, in luminisuri, vara si toamna. Specia de ciuperci de padure comestibile numita lepiota rhacodes are o palarie sferica sau ovoida la inceput pentru ca mai apoi sa fie intinsa. Are o culoare brun-cenusie, sau ocracee, acoperita cu solzi bruni poligonali si grosi. In centru palariei aceste ciuperci de padure comestibile sunt netede si brune. Aceste ciuperci de padure comestibile cresc pe soluri, izolate sau in grupuri, in paduri de conifere si de foioase, in gradini, locuri cultivate, pe perioada verii si a toamnei.



O alta specie deosebita de ciuperci de padure comestibile este cea numita craita/ronita sau burete domnesc. Palaria acestei specii este ovoida, in stadiu tanar, de culoare alba pe interior, avand aspectul unui ou. In exterior este portocalie sau galben-aurie, neteda, lucioasa, cu pulpa, sferica la inceput si in urmatorul stadiu hemisferica, apoi intinsa. Culoarea piciorului este galbena. Aceasta specie este una din cele mai apreciate ciuperci de padure comestibile si creste prin paduri de foioase, pe campii si in lungul drumurilor in regiunile cu un climat mai calduros, in lunile iulie si august.








 


Sondaje

Iti place sa mergi la padure?
 

Vizitatori Online

Avem 2 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 

Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com